Elhelyezkedését, felépítését, védelmi rendszereit tekintve Németújvár (németül Güssing) vára talán a legerősebb lehetett az egykori nyugati határszakaszon található magyar várak közül. A masszív, erős építmény ugyanis a település közepén elhelyezkedő meredek falú, 318 méter magas vulkáni kúp tetején uralkodik a környék felett.

vártúra vár kirándulás Burgenland
forrás: www.wikiwand.com

A vár még a mai romos állapotában is erőt és méltóságot sugározva tornyosul felénk, bármerről érkezünk is a településhez. Az egykori osztrák határszakaszon álló kialudt vulkán kúpja, a tetején található fennsíkkal ideális helynek mutatkozott már a korai időkben arra, hogy védelmi célokat töltsön be.

Így aztán már a XII. század közepén favár állt rajta, mellette egy kolostorral. A helyet azonban stratégiai jelentősége miatt III. Béla kisajátította és felépíttetett egy erős kővárat, melynek első említése 1198-ból való, ahol Novum Castrum-nak, azaz új várnak nevezik. Az erődítmény első igazi megmérettetésére a tatárjárás idején került sor, amikor is sikeresen ellenállt a támadásnak.

A következő évszázadokban helyi háborúskodások színtere volt a vár és környezete. Urai a korabeli úri szokásoknak megfelelően legfőképp a környék lakosságának, illetve más méltóságoknak a fosztogatásából tartották fenn magukat.

Jelentősebb szerepet akkor kap a történelemben, amikor a Hunyadi Mátyás királlyá választásával egyet nem értő, más alternatívát kereső főurak Németújvár falai között szervezkedtek III. Frigyes császár magyar királlyá koronázásának érdekében - eredménytelenül.

vártúra vár kirándulás Burgenland

A tulajdonosi viszonyokat illetően a vár máig tartó legállandóbb korszaka 1524-ben kezdődött, amikor II. Lajos magyar király gyermekkori barátjának, Batthyány Ferencnek adományozta a várat és a hozzá tartozó birtokot a törökök elleni hősies küzdelmének elismeréseképpen.

Mémetújvár azóta, vagyis közel 500 éve a Batthyany család fő fészke, és jelenleg is a család által létrehozott alapítvány tulajdonában áll.

A takaros, makulátlanul tiszta és rendezett képet mutató kisváros körülöleli a várhegyet, melynek tetejére szerpentin vezet.

vártúra vár kirándulás Burgenland

A várost alig elhagyva nagyméretű, murvás parkolót találunk, ahonnan gyalog kell továbbhaladni. Az aszfaltozott úton különösebb erőlködést nem igénylő, és nem is túl hosszú gyalogtúrával érünk fel a várhoz.

A parkoló után, még a hegy derekán találkozunk az első várkapuval és a hozzá épített kerek bástyával, amelyet még jó néhány követ majd.

vártúra vár kirándulás Burgenland

Akinek nincs kedve a sétához, a kapun túl egy felvonóval is feljuthat közvetlenül a vár udvarára. A kényelmesebb várlátogatók azonban ezzel a manőverrel elveszítik azt az élményt, melyet a szerpentinen felfelé kaptatva átélhetünk. A várhegyet ugyanis 3 oldalról szinte függőleges sziklafalak határolják. A kapu felőli oldalon viszont a védelem érdekében a vár újabb és újabb falakkal, bástyákkal és természetesen kapukkal lefelé terjeszkedett a lejtőn az út mentén.

vártúra vár kirándulás Burgenland
forrás: www.wikiwand.com

A vár udvaráig összesen 4 nagy várkapun kell átmenni. Már itt is ámulatba ejtőek a magas, vastag falak, amelyek egy igazi, potens erőd benyomását keltik.

vártúra vár kirándulás Burgenland

vártúra vár kirándulás Burgenland

A vár udvarán hatalmas füves terület és egy szabadtéri színpad tárul elénk, mely elfoglalja az udvar 2/3 részét. A kapuval átellenes oldalon az udvar 1/3-án található a palotaszárny, mely ugyan épségben van, de meglehetősen lepusztult képet mutat.

Az épület vakolata csak nyomokban van a helyén és az is nagyon viseltes, koszos-szürkés árnyalatban "pompázik".

vártúra vár kirándulás Burgenland

A felső vár bejáratához hosszú emelkedő vezet, melynek egyik fele füves, a másikon kőből kirakott lépcső van. A bejárattól jobbra van a pénztár és egy apró ajándéküzlet.

A palota szobái és termei sokkal jobb állapotban vannak, mint amire a külső kép alapján számítani lehetett. Az épületben meglehetősen gazdag, sok termet megtöltő történelmi kiállítás van, a fegyverektől a hétköznapi életet bemutató tárgyakig bezáróan.

A kiállítás részletesen foglalkozik a Németújvári Batthyany család történetével, akik évente egy alkalommal a mai napig a vár falai között gyűlnek össze.

vártúra vár kirándulás Burgenland
A Németújvárt megszerző Batthyany Ferenc horvát bán

A várat és a benne található felújított kápolnát  igénybe lehet venni különböző események -zömében esküvők - megrendezésére. A kilátás ugyan pazar, és a magában az épületben megérint a történelem, azonban a palota kívülről meglehetősen lepusztult képet mutat. A vár  Ausztria egyik gyöngyszeme, idegenforgalmi attrakciója lehetne egy felújítással. 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg mással is!