Biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy a siklósi vár hallatán azonnal megjelennek előttem A Tenkes kapitányának kezdő képsorai, ahogy Eke Máté bevágtat az erdei tisztásra, miközben szól a film fülbemászó főcímdala….

A karikás ostor iránti ifjúkori szenvedélyemet sem Indiana Jones, hanem jóval előbb, a filmbéli Buga Jakab alapozta meg az utcabeliek nem kis bosszúságára, ugyanis reggeltől estig ostort csattogtattam.

Gyermekkorom meghatározó élménye volt a történelmi sorozat, így hát természetes, hogy Siklós sem maradhatott ki a vártúrák közül.

Siklós vártúra Castle vár
Pillanatfelvétel A Tenkes kapitánya című történelmi sorozatból

Siklós vára napjainkban

Siklós, Magyarország legdélebbi városa, a Villányi-hegység déli oldalán helyezkedik el, közel a horvát határhoz. A hangulatos, mediterrán jellegű kisváros egy kisebb magaslatán található a filmből jól ismert, teljes épségében ránk maradt erődítmény.

A belső vár tágas, szabálytalan négyszög alakú udvarát minden irányból a palota kétemeletes, szépen felújított, fehér épülete övezi. A külső vár kő- és téglafala pedig olyannyira szorosan öleli körül a palotát, hogy északi és nyugati irányokból a két fal közötti pár méteres távolságot fel is töltötték, melynek révén egy széles, kényelmes terasz jött létre.

A két fal közötti szűk szoros ma már gyakorlatilag csak déli irányból övezi az építményt, helyet adva Kanizsai Dorottya rózsakertjének.

Siklós vártúra Castle vár
A Kanizsai Dorottya nevét viselő rózsakert a vár déli oldalán, a külső és a belső vár közötti falszorosban

Siklós vártúra Castle vár
Kanizsai Dorottya Perényi Imre második felesége volt, aki az 1526-os mohácsi vereséget követően a környék papjainak és 400 jobbágyának a segítségével eltemette a csatatéren maradt elesett hősöket, megadva ezzel nekik a végtisztességet

A vár talán legjellegzetesebb, leginkább ismert része maga a várkapu, mely elé hatalmas, a vár masszív épülettömbjétől elkülönülő, téglából épült címeres barbakánt emeltek. A díszes kapuhoz régebben csapóhíd vezetett, ma pedig enyhén emelkedő, boltozatos téglahíd ível át a várárkon. Maga a barbakán és a híd gyakorlatilag a jelképe várnak, hiszen leginkább ezt a részét ábrázolják.

Siklós vártúra Castle vár

A vár körül ovális alakban több hektáros park terül el, melyet az egykori mezőváros falai határolnak, többfelé igen jó állapotban. A falak az északi és keleti oldalon maradtak a leginkább ránk, de a nyomai minden irányból fellelhetők.

Siklós vártúra Castle vár
A vár és a városfalak alakulása a Garaiak és a Perényiek idejében 

A vár kapujának közelében van a parkoló, illetve ott található a fogadóépület is, ahol a belépőjegyeket, ajándéktárgyakat lehet beszerezni.

Érdemes a várat kívülről is szemügyre venni, hiszen nagyon kevés helyen nyílik arra alkalom, hogy a várfalakat teljes hosszukban, eredeti állapotában megnézzük.

Leginkább északi irányból tűnik rettenetesen magasnak a fal. Nem lehetett egyszerű egy középkori ostrom, hiszen a vár falai ezen az oldalon olyan magasak, hogy elképzelhetetlennek tűnik a létrával történő megmászásuk.

Siklós vártúra Castle vár
A vár északkeleti sarka, szédítően magas falakkal

A várkertben időnként szabadtéri színpad van felállítva, melynek nagyszerű hátteret képez maga a vár és a városfal is.

Siklós vártúra Castle vár
Az egykori városfalak a várból

A híd, a kapu, a kör alakú barbakán, és a belső udvar is régi ismerősei a Tenkes kapitánya rajongóinak. A széles hídon át, a kapun belépve a tágas körbástya belső tere fogad lőrésekkel, téglaburkolattal. A barbakán gyilokjárójára a téglafalba épített lépcsősor vezet. Innen jobbra újabb hídon át lehet megközelíteni a belső várat egy dufarton keresztül.  

A belső várba történő belépés előtt érdemes szemügyre venni a déli falszorosban található rózsakertet, illetve a déli külső várfal gyilokjáróján el lehet jutni a kapu melletti körbástyára és a várkápolna teraszáig. A belső várba lépve kővel burkolt tágas udvarra jutunk. Az épület alagsorában és felette a földszinten találunk minden várra jellemző kínzókamrát, és mellette természetesen bormúzeumot, ha már a siklós-villányi borvidéken járunk.

Siklós vártúra Castle vár
A palota udvara

Van nemesi börtön is, melynek leghíresebb lakója 1401-ben Luxemburgi Zsigmond királyunk volt, akit az elégedetlen főurak elfogtak és januártól októberig a siklósi várba zártak. Akkor még megeshetett ilyen csúfság azzal az uralkodóval, aki Ferenc József után a második leghosszabb ideig ült a magyar trónon, és aki később a magyar mellé megszerezte a német és a cseh koronát is, valamint elérte, hogy idős korában német-római császárrá koronázzák Rómában.

Siklós vártúra Castle vár
A vár leghíresebb fogvatartottja, Luxemburgi Zsigmond 

Az emeleti részeket lovagkori, valamint reneszánsz bútorkiállítás uralja, de időszaki kiállítások is vannak a palotában. Természetesen emléket állítottak a Tenkes kapitányának is, hiszen a vár panoptikumában kialakított kocsmában az egykori szereplőkkel találkozhatunk életnagyságban. Van itt Eke Máté, Buga Jakab és Siklósi bácsi is. Vagy legalábbis olyasmi, mert azért láttam már élethűbb viaszfigurákat is.

Siklós vártúra Castle vár
A Tenkes kapitányának főszereplői is helyet kaptak a várban

A legnagyobb élményt számomra az északi és keleti oldalon található széles terasz jelentette a fal tetején, ahonnan pazar panoráma tárult elénk a hegyekre, magára a városra, és az egykori városfalakra. Igazán jó ötlet volt ezen a részen kialakítani a várkávézót, amely nagyon igényes belülről, de az igazi élményt a teraszon való kávézás és nézelődés jelentette.

Siklós vártúra Castle vár

Siklós különlegessége még az a furcsa formájú bástya, amelyik az északi, viszonylag egyenes falszakaszból nyúlik ki középen úgy, mintha egy gigantikus, hosszában a falhoz ragasztott tégla lenne.

Siklós vártúra Castle vár

Csaták

1315

A XIV. század elején a várat birtokló Siklósi család összetűzésbe keveredett a Köszegiekkel, akik akkoriban emelkedtek fel és tettek szert egyre nagyobb befolyásra a Dunántúlon. Kőszegi Henrik fia, János 1315-ben meg is ostromolta Siklós várát, de Beremendi Péter várnagy sikerrel megvédte azt.

Az ostromról részleteket nem tudni, viszont a győztes várkapitánnyal a diadal ellenére vitája támadt a vár birtokosának, Siklósi Péternek, mivel a dicső kapitány nem tudott elszámolni a várban hagyott 1000 márka értékű nemesfémmel. A pereskedés a birtokúr és a kapitány között sokáig zajlott, melyet Köcski Sándor országbíró végül gyakorlatilag döntetlennek hirdetett ki, mivel 1326-ban elrendelte a vita párbaj útján történő rendezését.

A kor szokásainak megfelelően ezek lehettek fogadott bajvívók is. Az eredmény nem ismert, csak következtetni lehet a Siklósiak győzelmére.

1441

1441-ben a várat birtokló Garai László Bátaszék mellett megütközött Hunyadi János és Újlaki Miklós egyesített seregeivel és vereséget szenvedett tőlük. A csatát követően Hunyadi hadai megostromolták Siklóst, és bár a részletekről nem sokat tudunk, bevenni nekik sem sikerült.

1543

1543-ban I. Szulejmán szultán újabb hadjáratot vezetett Magyarországra, melynek során megostromolta Siklós várát is. Az ostrom június 29-én, vagy 30-án kezdődött, természetesen a megadásra való felhívással. A védőknek néhány napi elkeseredett, reménytelen küzdelem után sikerült kialkudni a szabad elvonulást, így a vár 143 évre török uralom alá került.

1686

A várat 8 napi ostromot követően 1686 október 28-án foglalta vissza Bádeni Lajos őrgróf a 300 főt számláló török őrségtől.

1687

A következő évben ugyan nem a várat ostromolták meg, de Siklós közvetlen közelében volt a II. Mohácsként is emlegetett sorsdöntő csata, melyben az egyesített európai csapatok Lotharingiai Károly vezetésével döntő csapást mértek Villány és Siklós között a szultán seregére. Az összecsapás 1687 augusztus 12-én volt, melynek következtében a Dunántúl végleg felszabadult a török uralom alól. Az ütközetnek emblematikus jelképe volt, hogy oda a keresztény hadak a mohácsi táborból érkezte.

Siklós vártúra Castle vár
A nagyharsányi csata Siklós és Villány között, visszavágás volt Mohácsért 

A vár története

 A várat a tatárjárást követően, valamikor az 1260-as években kezdhették el építeni, mivel első írásos említése 1294-ből származik. Ekkor még csak a várdomb déli oldalán álltak épületek, a két szélén valószínűleg toronnyal. Ez a mai palotaszárny déli oldala.

Siklós vártúra Castle vár
A vár legkorábbi része

A vár a Siklósi (Soklyósi) család birtokában volt egészen 1387-ig, amikor az ifjú uralkodónál, Luxemburgi Zsigmondnál kegyvesztettek lettek és megfosztotta őket minden vagyonuktól.

Siklós vártúra Castle vár
A vár kiépülésének korszakai

Siklós nagyon rövid ideig a Kakas és a Pásztói családok birtokába került, majd hosszabb időre, 1395-től 1481-ig a Garai család tudta magáénak. A Garaiak felemelkedésével Siklós is jelentősen átépült.

1401-ben az ország főnemesei fellázadtak a király ellen és elfogták Zsigmondot. Garai Miklós azonban a siklósi várba hozatta, ahol tisztes ellátásban volt része fogsága hónapjai alatt. Kiszabadulása után Zsigmond Garait nevezte ki az ország nádorává, mely tisztséget több évtizedig töltötte be. A Garaiak uralma alatt Siklós óriási változáson ment keresztül. A meglévő palotát U alakúvá építtette át úgy, hogy keletről és északról újabb, gótikus épületet emeltetett a régi palota mellé egy kápolnával együtt.

Siklós vártúra Castle vár
A kápolna belseje az emeleti karzatról

Így kialakult egy belső vár, melyet külső fallal öveztetett, rajta kör alakú bástyákkal. A vár akkor egyedülálló volt Magyarországon. Amellett, hogy a hatalmas gótikus palota kényelmes főúri székhelyül is szolgált, az épületet korszerű és nagyon erős, magas falakkal övezett vár vette körül. Ez a kettősség csak nagyon kevés épületre volt jellemző akkoriban. Siklós ekkor az ország egyik legerősebb, egyben legkényelmesebb erődítménye volt.

Siklós vártúra Castle vár

Mivel 1481-ben a Garai család férfiágon kihalt, a vár visszaszállt a koronára. A vár ura 1481 és 1494 között Hunyadi Mátyás fia, Korvin János volt, aki előszeretettel tartózkodott falai között. Korvin János 1494-ben a várat eladta Both Andrásnak, akitől végül Perényi Imre nádor vette el 1507-ben. A Perényiek idejében ismét virágkorát élte Siklós. Újabb építkezések következtek, melynek során a palotát reneszánsz várkastéllyá alakították. Fejlesztettek a védműveken is, a várkápolna elé ötszögletű, korszerű bástyát húztak, illetve ebben az időben épült meg a rondella a bejárat elé a híddal és a csapóhíddal.

A képre kattintva galéria nyílik

Siklós vártúra Castle vár

Ezt követően 143 évre megállt az idő. A törökök 1543-ban elfoglalták a várat és a következő másfél évszázadban nem igazán fejlesztették. A kezdeti időkben nagy létszámú őrséget állomásoztattak benne, de Szigetvár elfoglalásával veszített jelentőségéből és már csak kisebb őrsége maradt, elsősorban raktárnak használták. 

 A képre kattintva galéria nyílik

Siklós vártúra Castle vár

A felszabadító harcokban végzett tevékenysége miatt Siklós várát a hozzá tartozó birtokkal az itáliai származású Caprara tábornagy kapta jutalmul 1698-ban, azonban néhány év múlva meghalt. Örökösei 1728-ban a magyar Battyhyány családnak adták el, akik 1873-ig birtokolták.

Ekkor történt az utolsó nagyobb módosítás a váron, ugyanis a reneszánsz palotát a ma ismert barokk stílusúra építették át. Új építkezés is történt, hiszen az U alakú épületet nyugati irányból ekkor zárták be. A vár védműveihez nem nyúltak, mivel ekkor azoknak már nem volt létjogosultsága.

1873 és 1944 között a vár a Benyovszky család birtokában volt, akik benne is laktak és tagjai fontos tisztségeket töltöttek be Baranya megyében. Végül a várat 1944-ben eladták a Honvéd Kincstárnak.

Siklós vártúra Castle vár
A vár elhelyezkedése napjainkban

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg mássokkal is!

A legdélebbi magyar vár után az alábbi helyeken olvashatsz a legészakabbra fekvőkről!

Szádvár

Füzér