Napjainkban a földből alig kiemelkedő, néhány méternyi romos falszakasz (az egykori Merítő bástya) emlékeztet csupán a tokaji várra, amely a XVI-XVII. században az ország egyik legjelentősebb, stratégiailag fontos erőssége volt.

Tokaj azonban nem maradt vár nélkül, a településen sétálva lépten-nyomon a vár, vagy a hozzá kapcsolódó történelmi személyek emlékébe botlunk.

Az eredeti erődítmény

A Szapolyai/Rákóczi vár a Tisza, a Bodrog, és egy mesterséges várárok által határolt szigeten épült fel a Tokaj óvárosával szemközti oldalon, a tiszai átkelő védelmére. Napjainkban mindössze 3 elem emlékeztet létezésére: közvetlenül a Bodrog partján a bevezetőben említett néhány méteres falszakasz, a Kis-Bodrogként ismert várárok, és a belső várat övező vizesárok maradványa egy tavacska formájában.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Tokaj vára egykor

A kb. 150x150 méteres területen elhelyezkedő várat az évszázadok alatt számtalanszor átépítették. Elpusztulását közvetlenül megelőzően egy kőből épített 4 saroktornyos belső várból, és az azt övező külső, zömében fa-föld alapú, de helyenként a korábbi kőfal egyes elemeit is magába foglaló palánkvárból állt. Tokaj várát 1704-es elfoglalását követően, II. Rákóczi Ferenc utasítására rombolták le. 

A végső pusztulást a tiszalöki vízlépcső megépítése jelentette. A duzzasztógát a  folyók vízszintjét 4,5 méterrel megemelte Tokajnál, így a hordalék végleg eltüntette a nyomokat is. Mivel a vár restaurálása, feltárása szinte lehetetlen a megemelkedett vízszint miatt, a tokaji emberek más módját találták annak, hogy megemlékezzenek büszke várukról.

Tokaji Ferenc Gimnázium

Megállva a helyi gimnázium épülete előtt, nem véletlenül van olyan érzésünk, hogy egy modernebb köntösbe bújtatott középkori várat látunk. Az 1996-ban átadott épület megrendelői, tervezői ugyanis szándékosan akartak emléket állítani a tokaji várnak.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
A gimnázium utcarfontja a bejárattal és a két keleti "bástyával"

A főépület masszív tömbjének 4 sarkán egy-egy bástyaszerű torony idézi meg az egykori belső várat. A főbejáratot a két első torony közötti nyitott „gyilokjáróról” lehet „védeni”. Az épületet tervező Bodonyi Csaba Ybl díjas építész az anyagok terén is törekedett a hasonlóságra. A főépület tornyai mészkőtégla, a bajárat pedig kőborítást kapott. Az épület két hosszanti oldalán a faelemek dominálnak.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
A Tokaji Ferenc Gimnázium négy bástyás főépülete (Fotó: Hanák Tibor)

Hogy lehet-e fokozni az erőd feelinget? Még szép! Az épület ökológiai szárnyában ugyanis a külső palánkvár kel életre. Ez ugyan nem öleli körül a főépületet, de kívülről teljesen úgy néz ki, mint egy földvár. A hegy felől csak egy meredek füves sáncot látunk, azonban ennek belsejében tantermek vannak. A földszintes épületek egy belső udvart fognak közre. Akárcsak az eredeti vár esetében, itt is a föld és fa elemek dominálnak, a belsejükben kővel....

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Sárgával jelölve a külső várnak megfelelő ökológiai szárny, amely teljesen beleolvad a környezetébe.(Fotó: Hanák Tibor)

Az itt található osztálytermeket földdel fedték, az ablakok a belső udvar, és az ég felé nyílnak. A még tökéletesebb illúzió kedvéért az ökológiai szárny két külső sarkára is került egy-egy bástya. A kör alaprajzú és körkörös felső megvilágítással rendelkező rajzterem, valamint a szögletes fizikaterem. Az ökológiai szárny egyébként formáját, elrendezését tekintve kísértetiesen hasonlít a 20 km-re lévő szerencsi huszárvár külső várához.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Háttérben a Tisza és a Bodrog összefolyása, a szigeten pedig a vár romjai. (Fotó: Hanák Tibor)

Ha pedig már hagyományőrzésnél tartunk, az 1952-ben alapított gimnázium 1962-ben felvette a várhoz ezer szállal kötődő, 1697-es hegyaljai felkelés egyik kirobbantójának, Tokaji Ferenc kuruc vezérnek a nevét. A névadó mellszobra az iskola bejárata mellett látható. Szintén a kuruc vezérről nevezték el a város egyetlen lakótelepét is.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
A bejárat mellett a névadó, Tokaji Ferenc szobra

TokajVár hotel

A gimnáziumtól nem messze, az út másik oldalán van Tokaj legfiatalabb szállodája, a néhány éve átadott TokajVár. Azt nem lehet tudni, hogy tervezéskor is szempont volt-e a várhoz való hasonlóság, vagy a megépítést követően lett nyilvánvaló, hogy az épület olyan, mint az egykori belső várban található palota.  

vártúra tokaj tokaji gimnázium
TokajVár hotel utcafronti homlokzata

Az egy emeletes épület teljesen körülöleli a belső udvart, ahova egy várkapu-szerű dufarton át lehet bejutni.  A homlokzat csupa kő- és téglaborítást kapott. Az utcafront alsó ablakai mélyek, lőrésszerűek.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
A  hotel belső udvara, ami elrendezésében hasonlít az egykori vár palotájára

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Egy képen a gimnázium és a szálloda. (Fotó: Hanák Tibor)

Némethi Ferenc

Tokaj leghíresebb kapitányának két műalkotás is emléket állít a városban. Nyíregyháza felől érkezve a Tiszán átívelő közúti híd tokaji hídfőjénél található egy teljes alakos szobra. A Gönczi utcában mellszobrot állítottak a várat jelentősen megerősítő, annak védelme közben elesett kapitánynak.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Némethi Ferenc, Tokaj leghíresebb várkapitánya

Tokaj vára Némethi idejében élte virágkorát, ekkor kezdték el jelentősen kiépíteni a kis középkori erődítményt. Némethi Ferencről kapta nevét a városi könyvtár és egy utca is.

II. Rákóczi Ferenc

A tokaji várat utoljára megvívó, majd azt leromboltató fejedelemről nevezték el a helyi általános iskolát, valamint azt a sétáló utcát, melynek közepén a fejedelem lovas szobra áll.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
II. Rákóczi Ferenc lovas szobra a Rákóczi utcában kialakított kis téren

Kiss Albert

A Serház utcában található a Hegyaljai felkelés egyik szervezőjének és vezetőjének, Kiss Albert kuruc ezredesnek a teljes alakos lovasszobra.

vártúra tokaj tokaji gimnázium
Kiss Albert kuruc vezér életnagyságú lovas szobra

A képre kattintva galéria nyílik:

vártúra tokaj tokaji gimnázium

Külön köszönet Hanák Tibornak a csodálatos légifotókért! 

Amennyiben tetszett az írás, kérlek oszd meg mással is!