Mivel 2018 a hosszú hétvégék éve lesz, ezért az előttünk álló időszak a várbarátok számára kedvező lehetőséget teremt tartalmasabb kirándulások tervezésére.

Csak néhány olyan hely van Magyarországon, ahol egymástól kis távolságra jó néhány magyar történelmi vár található. Ezek egyike a nyugati határszakasz, mely a várak egymáshoz való közelsége miatt pénztárcabarát módon alkalmas arra, hogy a lelkes vártúrázó néhány napos kirándulás során több történelmi nevezetességet is kihúzhasson a listájáról.

A szóban forgó várak az osztrák-magyar határ mentén, annak két oldalán sorakoznak. A schengeni határoknak köszönhetően az Ausztriában található váraink is egyszerűen becserkészhetők, nem kell hozzá más, mint néhány Euró, vagy egy bankkártya.

Az alábbi lista 4 teljes nap alatt kis előre tervezéssel teljesíthető, hiszen Kőszegtől mindegyik vár elérhető 1 órán belül.

A családommal Kőszegen foglaltam szállást, mely a többi várhoz képest központi helyen van, így a csillagtúrák kiindulópontja lett. Az sem mellékes, hogy a város mindenféle szállásigényt ki tud elégíteni a vendégháztól a panzión át a szállodáig.

Amiben ez a túra egyedülálló: a várak közül csak egy van romos állapotban, a többi eredeti pompájában maradt meg.

1. Kőszeg

vártúra Alpokalja Burgenland
Óház kilátó - forrás: www.koszeginfo.com

Kőszeg esetében rögtön két várról beszélhetünk. Az egyik a város felett magasodó Óház-tetőn található, most kilátóként üzemel.

Az összes vár közül ez a legrégebbi, már őseink bejövetele előtt is létezett. A kilátóhoz nem túl megerőltető gyalogtúrával lehet feljutni, ahonnan páratlan panoráma nyílik a körülötte levő tájra.

vártúra Alpokalja Burgenland
A kőszegi Jurisics-vár

A legtöbbek által ismert Jurisics-vár Kőszeg történelmi belvárosában áll, mely a történelemkönyvekbe az 1532-es nagy török ostrom révén került be.

Érdemes megnézni a várban található múzeumot, de maga a város is ámulatba ejtően szép, kis utcái igazi középkori hangulatot árasztanak. A környező vártúrákról visszatérve esténként a belváros egy-egy éttermében elevenítettük fel az aznapi élményeket. 

A kőszegi várakról és az ostrom alatt tanúsított hősies helytállásról  részletesen itt olvashatsz.

2. Sárvár

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.nadasdymuzeum.hu 

Kőszegtől keletre, mintegy 42 km-re található Magyarország egyik legszebb, eredeti állapotában megmaradt erőssége, a sárvári Nádasdy-vár. Fennmaradását elősegítette, hogy egészen a XX. század közepéig folyamatosan valamely magyar, vagy európai főúri dinasztia lakta.

A XVI. századtól a Nádasdy család főnemesi ágának székhelye. A Nádasdy múzeum az országban szinte egyedülállóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, melyben helyet kapott a Nádasdy huszárezred életét, mindennapjait feldolgozó kiállítás.

A sárvári várról, és a huszárezredről itt találsz bővebb információt.

3. Léka (Lockenhaus - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.ritterburg.at

Kőszegtől nyugatra, mindössze 14 km-re - gyakorlatilag a hegy másik oldalán - található Léka vára. Az épségben megmaradt, magántulajdonban lévő középkori lovagvár külső szárnyában szálloda üzemel. A belső várban vártörténeti, valamint a környéken őshonos denevérek életét bemutató interaktív kiállítás látható.

Az épület hamisítatlan középkori hangulatot áraszt.

Lékáról szóló írásom itt olvasható.

4. Fraknó (Forchtenstein - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
Fraknó

Kőszegtől 50 km-re északi irányban található Fraknó. A tökéletesen eredeti és ép állapotban megmaradt vár az Eszterházy család kincstára és magánmúzeuma volt és a mai napig is az. Fraknóra érdemes sok időt szánni, ugyanis páratlanul gazdag múzeuma van, melynek kiállítási anyagát az Eszterházy hercegek és grófok által évszázadok alatt megszerzett hadizsákmány képezi. Többek között a várban található Európa második legnagyobb fegyvergyűjteménye, melyről itt találsz bővebb információt. 

5. Lánzsér (Landsee - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Kőszegtől 37 km-re északnyugati irányban található Lánzsér település, melynek romos vára a falu felett emelkedő hegy tetején épült. Igaz, hogy lepusztult állapotban maradt ránk, azonban a túra legnagyobb várát tisztelhetjük benne. Méretei lenyűgözőek, az öregtoronyból pedig elképesztő kilátás nyílik a környező területre. Bővebben itt olvashatsz róla.

6. Szalónak (Stadtschlaining - Ausztria) 

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Szintén Ausztriában, Kőszegtől 30 km-re délnyugatra helyezkedik el Szalónak vára, amely szintén teljesen ép állapotban maradt meg az utókor számára. A várban helytörténeti, illetve a benne székelő Békemúzeum kiállítása található, melyről itt olvashatsz.

7. Németújvár (Güssing - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Kőszegtől 52 km-re délnyugati irányban találjuk Németújvár jelentős középkori várát, amely a város felett emelkedő vulkáni csúcsról uralkodik a környék felett. A vár évszázadokon át a Batthyány család székhelye volt és jelenleg is  a család tulajdonában van.  Az épület ugyan nem rom, de erősen leamortizált állapotban van. A várról további információ itt.

8. Borostyánkő (Bernstein - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgbrenstein.at

Kőszegtől 30 km-re nyugatra található Borostyánkő vára, vagy más néven Almássy-vár. A vár teljesen épen maradt fenn, azonban 1953 óta szálloda üzemel a falai között, ezért csak a egy része látogatható turisták által.

+1. Kabold (Kobersdorf - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: mapyo.net

A várkastély Kőszegtől északnyugatra, mintegy 35 km-re található. Mivel teljes egészében magántulajdonban van, kizárólag csoportok látogathatják előre egyeztetett időpontban.  

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg másokkal is!