Várak, amelyeket látnod kell! Egy túra, négy nap, nyolc vár!

Mivel 2018 a hosszú hétvégék éve lesz, ezért az előttünk álló időszak a várbarátok számára kedvező lehetőséget teremt tartalmasabb kirándulások tervezésére.

Csak néhány olyan hely van Magyarországon, ahol egymástól kis távolságra jó néhány magyar történelmi vár található. Ezek egyike a nyugati határszakasz, mely a várak egymáshoz való közelsége miatt pénztárcabarát módon alkalmas arra, hogy a lelkes vártúrázó néhány napos kirándulás során több történelmi nevezetességet is kihúzhasson a listájáról.

A szóban forgó várak az osztrák-magyar határ mentén, annak két oldalán sorakoznak. A schengeni határoknak köszönhetően az Ausztriában található váraink is egyszerűen becserkészhetők, nem kell hozzá más, mint néhány Euró, vagy egy bankkártya.

Az alábbi lista 4 teljes nap alatt kis előre tervezéssel teljesíthető, hiszen Kőszegtől mindegyik vár elérhető 1 órán belül.

A családommal Kőszegen foglaltam szállást, mely a többi várhoz képest központi helyen van, így a csillagtúrák kiindulópontja lett. Az sem mellékes, hogy a város mindenféle szállásigényt ki tud elégíteni a vendégháztól a panzión át a szállodáig.

Amiben ez a túra egyedülálló: a várak közül csak egy van romos állapotban, a többi eredeti pompájában maradt meg.

1. Kőszeg

vártúra Alpokalja Burgenland
Óház kilátó - forrás: www.koszeginfo.com

Kőszeg esetében rögtön két várról beszélhetünk. Az egyik a város felett magasodó Óház-tetőn található, most kilátóként üzemel.

Az összes vár közül ez a legrégebbi, már őseink bejövetele előtt is létezett. A kilátóhoz nem túl megerőltető gyalogtúrával lehet feljutni, ahonnan páratlan panoráma nyílik a körülötte levő tájra.

vártúra Alpokalja Burgenland
A kőszegi Jurisics-vár

A legtöbbek által ismert Jurisics-vár Kőszeg történelmi belvárosában áll, mely a történelemkönyvekbe az 1532-es nagy török ostrom révén került be.

Érdemes megnézni a várban található múzeumot, de maga a város is ámulatba ejtően szép, kis utcái igazi középkori hangulatot árasztanak. A környező vártúrákról visszatérve esténként a belváros egy-egy éttermében elevenítettük fel az aznapi élményeket. 

A kőszegi várakról és az ostrom alatt tanúsított hősies helytállásról  részletesen itt olvashatsz.

2. Sárvár

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.nadasdymuzeum.hu 

Kőszegtől keletre, mintegy 42 km-re található Magyarország egyik legszebb, eredeti állapotában megmaradt erőssége, a sárvári Nádasdy-vár. Fennmaradását elősegítette, hogy egészen a XX. század közepéig folyamatosan valamely magyar, vagy európai főúri dinasztia lakta.

A XVI. századtól a Nádasdy család főnemesi ágának székhelye. A Nádasdy múzeum az országban szinte egyedülállóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, melyben helyet kapott a Nádasdy huszárezred életét, mindennapjait feldolgozó kiállítás.

A sárvári várról, és a huszárezredről itt találsz bővebb információt.

3. Léka (Lockenhaus - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.ritterburg.at

Kőszegtől nyugatra, mindössze 14 km-re - gyakorlatilag a hegy másik oldalán - található Léka vára. Az épségben megmaradt, magántulajdonban lévő középkori lovagvár külső szárnyában szálloda üzemel. A belső várban vártörténeti, valamint a környéken őshonos denevérek életét bemutató interaktív kiállítás látható.

Az épület hamisítatlan középkori hangulatot áraszt.

Lékáról szóló írásom itt olvasható.

4. Fraknó (Forchtenstein - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
Fraknó

Kőszegtől 50 km-re északi irányban található Fraknó. A tökéletesen eredeti és ép állapotban megmaradt vár az Eszterházy család kincstára és magánmúzeuma volt és a mai napig is az. Fraknóra érdemes sok időt szánni, ugyanis páratlanul gazdag múzeuma van, melynek kiállítási anyagát az Eszterházy hercegek és grófok által évszázadok alatt megszerzett hadizsákmány képezi. Többek között a várban található Európa második legnagyobb fegyvergyűjteménye, melyről itt találsz bővebb információt. 

5. Lánzsér (Landsee - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Kőszegtől 37 km-re északnyugati irányban található Lánzsér település, melynek romos vára a falu felett emelkedő hegy tetején épült. Igaz, hogy lepusztult állapotban maradt ránk, azonban a túra legnagyobb várát tisztelhetjük benne. Méretei lenyűgözőek, az öregtoronyból pedig elképesztő kilátás nyílik a környező területre. Bővebben itt olvashatsz róla.

6. Szalónak (Stadtschlaining - Ausztria) 

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Szintén Ausztriában, Kőszegtől 30 km-re délnyugatra helyezkedik el Szalónak vára, amely szintén teljesen ép állapotban maradt meg az utókor számára. A várban helytörténeti, illetve a benne székelő Békemúzeum kiállítása található, melyről itt olvashatsz.

7. Németújvár (Güssing - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgenland-info

Kőszegtől 52 km-re délnyugati irányban találjuk Németújvár jelentős középkori várát, amely a város felett emelkedő vulkáni csúcsról uralkodik a környék felett. A vár évszázadokon át a Batthyány család székhelye volt és jelenleg is  a család tulajdonában van.  Az épület ugyan nem rom, de erősen leamortizált állapotban van. A várról további információ itt.

8. Borostyánkő (Bernstein - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: www.burgbrenstein.at

Kőszegtől 30 km-re nyugatra található Borostyánkő vára, vagy más néven Almássy-vár. A vár teljesen épen maradt fenn, azonban 1953 óta szálloda üzemel a falai között, ezért csak a egy része látogatható turisták által.

+1. Kabold (Kobersdorf - Ausztria)

vártúra Alpokalja Burgenland
forrás: mapyo.net

A várkastély Kőszegtől északnyugatra, mintegy 35 km-re található. Mivel teljes egészében magántulajdonban van, kizárólag csoportok látogathatják előre egyeztetett időpontban.  

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg másokkal is!

0 Tovább

Valódi erősség a vulkán tetején: Németújvár

Elhelyezkedését, felépítését, védelmi rendszereit tekintve Németújvár (németül Güssing) vára talán a legerősebb lehetett az egykori nyugati határszakaszon található magyar várak közül. A masszív, erős építmény ugyanis a település közepén elhelyezkedő meredek falú, 318 méter magas vulkáni kúp tetején uralkodik a környék felett.

vártúra vár kirándulás Burgenland
forrás: www.wikiwand.com

A vár még a mai romos állapotában is erőt és méltóságot sugározva tornyosul felénk, bármerről érkezünk is a településhez. Az egykori osztrák határszakaszon álló kialudt vulkán kúpja, a tetején található fennsíkkal ideális helynek mutatkozott már a korai időkben arra, hogy védelmi célokat töltsön be.

Így aztán már a XII. század közepén favár állt rajta, mellette egy kolostorral. A helyet azonban stratégiai jelentősége miatt III. Béla kisajátította és felépíttetett egy erős kővárat, melynek első említése 1198-ból való, ahol Novum Castrum-nak, azaz új várnak nevezik. Az erődítmény első igazi megmérettetésére a tatárjárás idején került sor, amikor is sikeresen ellenállt a támadásnak.

A következő évszázadokban helyi háborúskodások színtere volt a vár és környezete. Urai a korabeli úri szokásoknak megfelelően legfőképp a környék lakosságának, illetve más méltóságoknak a fosztogatásából tartották fenn magukat.

Jelentősebb szerepet akkor kap a történelemben, amikor a Hunyadi Mátyás királlyá választásával egyet nem értő, más alternatívát kereső főurak Németújvár falai között szervezkedtek III. Frigyes császár magyar királlyá koronázásának érdekében - eredménytelenül.

vártúra vár kirándulás Burgenland

A tulajdonosi viszonyokat illetően a vár máig tartó legállandóbb korszaka 1524-ben kezdődött, amikor II. Lajos magyar király gyermekkori barátjának, Batthyány Ferencnek adományozta a várat és a hozzá tartozó birtokot a törökök elleni hősies küzdelmének elismeréseképpen.

Mémetújvár azóta, vagyis közel 500 éve a Batthyany család fő fészke, és jelenleg is a család által létrehozott alapítvány tulajdonában áll.

A takaros, makulátlanul tiszta és rendezett képet mutató kisváros körülöleli a várhegyet, melynek tetejére szerpentin vezet.

vártúra vár kirándulás Burgenland

A várost alig elhagyva nagyméretű, murvás parkolót találunk, ahonnan gyalog kell továbbhaladni. Az aszfaltozott úton különösebb erőlködést nem igénylő, és nem is túl hosszú gyalogtúrával érünk fel a várhoz.

A parkoló után, még a hegy derekán találkozunk az első várkapuval és a hozzá épített kerek bástyával, amelyet még jó néhány követ majd.

vártúra vár kirándulás Burgenland

Akinek nincs kedve a sétához, a kapun túl egy felvonóval is feljuthat közvetlenül a vár udvarára. A kényelmesebb várlátogatók azonban ezzel a manőverrel elveszítik azt az élményt, melyet a szerpentinen felfelé kaptatva átélhetünk. A várhegyet ugyanis 3 oldalról szinte függőleges sziklafalak határolják. A kapu felőli oldalon viszont a védelem érdekében a vár újabb és újabb falakkal, bástyákkal és természetesen kapukkal lefelé terjeszkedett a lejtőn az út mentén.

vártúra vár kirándulás Burgenland
forrás: www.wikiwand.com

A vár udvaráig összesen 4 nagy várkapun kell átmenni. Már itt is ámulatba ejtőek a magas, vastag falak, amelyek egy igazi, potens erőd benyomását keltik.

vártúra vár kirándulás Burgenland

vártúra vár kirándulás Burgenland

A vár udvarán hatalmas füves terület és egy szabadtéri színpad tárul elénk, mely elfoglalja az udvar 2/3 részét. A kapuval átellenes oldalon az udvar 1/3-án található a palotaszárny, mely ugyan épségben van, de meglehetősen lepusztult képet mutat.

Az épület vakolata csak nyomokban van a helyén és az is nagyon viseltes, koszos-szürkés árnyalatban "pompázik".

vártúra vár kirándulás Burgenland

A felső vár bejáratához hosszú emelkedő vezet, melynek egyik fele füves, a másikon kőből kirakott lépcső van. A bejárattól jobbra van a pénztár és egy apró ajándéküzlet.

A palota szobái és termei sokkal jobb állapotban vannak, mint amire a külső kép alapján számítani lehetett. Az épületben meglehetősen gazdag, sok termet megtöltő történelmi kiállítás van, a fegyverektől a hétköznapi életet bemutató tárgyakig bezáróan.

A kiállítás részletesen foglalkozik a Németújvári Batthyany család történetével, akik évente egy alkalommal a mai napig a vár falai között gyűlnek össze.

vártúra vár kirándulás Burgenland
A Németújvárt megszerző Batthyany Ferenc horvát bán

A várat és a benne található felújított kápolnát  igénybe lehet venni különböző események -zömében esküvők - megrendezésére. A kilátás ugyan pazar, és a magában az épületben megérint a történelem, azonban a palota kívülről meglehetősen lepusztult képet mutat. A vár  Ausztria egyik gyöngyszeme, idegenforgalmi attrakciója lehetne egy felújítással. 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg mással is!

0 Tovább

Mesébe illő várkastély - Szalónak

Ha eredeti állapotban fennmaradt középkori magyar várakat akarunk látni, akkor Ausztriáig kell utazni. Burgenlandban aztán a bőség zavarával szembesülünk, hiszen több olyan történelmi várat is felkereshetünk, amelyek eredeti pompájukban maradtak ránk. Ezeknek egyik legszebb példája Szalónak (németül: Stadtschlaining) vára.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás
forrás: https://www.burgenland.info

A településre behajtva már messziről látszik a várból valami, de a Fehér patak partján található fák többnyire kitakarják a lényeget, csak a lombok között lévő réseken villan fel egy-egy torony, fal.

A várat körülvevő erdős táj nem volt mindig jellemzője a környéknek. Egy 1870-es fényképen a mostani buja növényzetnek nyomát sem látni, az épület környezete meglehetősen kopár képet mutatott. 

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás
forrás: www.fortepan.hu

Jelenleg azonban a fák között felbukkanó kis részletek is sokat sejtetnek. Aztán a falu központjába érve hirtelen mesebeli kép tárul elénk egy duplatornyos, magas falakkal határolt várkastélyról, amely a Fehér patak mentén található sziklán uralkodik a környék felett. Az erősséget egyik oldalról a patak meredek fala, a másikról a nagyon mély várárok veszi körül.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

A XIII. század végén már állt itt egy vár, mely a későbbiekben folyamatosan bővült és tulajdonosai is rendszeresen váltották egymást.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

Első virágzását Andreas Baumkircher német lovag alatt élte 1446 és 1471 között. Az ő idejében építettek az öregtorony mellé palotaszárnyat és ekkor alakult ki a mai település is. Baumkircher ugyan a császártól kapta a várat, de 1468-ban átállt Mátyás király szolgálatába és több sikeres hadjáratot is vezetett a magyar király oldalán, mely tette később önmagára nézve végzetesnek bizonyult.

1527-től a Batthyány család birtokába került a vár és ott is maradt több, mint 300 évig. A Batthyányak idejében fellendült a birtok gazdasági élete és jelentős építkezések folytak. Ebben az időszakban alakult ki a vár mai formája.

Szalónak utolsó birtokosa az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos volt, akinek 1849-ben történő kivégzését követően a kamarára szállt a tulajdonjog. 1957-ben az államtól Udo Illig nyugalmazott miniszter vette meg az épületet és kezdett bele annak felújításába, mely Burgenland tartományhoz való 1980-as visszacsatolását követően fejeződött be.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

Bármely irányból tekintünk az épületre, a látképet a vár két szélén égbe szökő magas tornyok uralják.

A bejárattól balra található a kör alaprajzú öregtorony, mely a legrégebbi építmény, jobbra pedig a szögletes őrtorony.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás
A várba vezető kőhíd

A várba 12 pilléren nyugvó impozáns kőhídon át juthatunk be. A híd falu felőli végén személyesen Nepomuki Szent János és Szűz Mária vigyáz egy súlykorlátozást jelző tábla társaságában arra, hogy a hídra 3,5 tonnánál súlyosabb járművek ne hajtsanak rá. A kőhíd azonban annyira masszívnak látszik, hogy Matuska Szilveszternek is komoly fejtörést és technikai gondot okozna az elpusztítása, ha lenne hozzá egyáltalán szíve.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

A várba az 1648-ban épült kaputornyon keresztül jutunk, ahol a jegypénztár is található. A felnőtt jegy 8, a kedvezményes 5 Euróba kerül.

Az őrtorony és a körülötte lévő épületek nem látogathatók, mivel ott alakítottak ki egy konferenciaközpontot, illetve nem akarják zavarni a toronyban élő őshonos denevérpopulációt.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás
forrás: www.hotelscombined.com

Az udvaron balra fordulva találjuk rögtön az öregtornyot, illetve a Batthyányak által épített kastélyszárnyat. A belső vár udvarára egy kis hídon keresztül jutunk. Ez a fekete udvar, amely nevét a jellegzetes stukkódíszekről kapta.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

A kastély- és a palotaszárnyban két kiállítást is végignézhetünk.

A várakban szokásos fegyver és helytörténeti kiállítás mellett az itt székelő Béke- és Konfliktuskezelő Központ több emeletet kitevő interaktív kiállítása is látogatható.

A tárlat egyes részeit „Háború és erőszak”, „Béke és Konfliktus” címekkel illették. Szó van itt családon belüli erőszakról, háborúk borzalmairól, városi bűnözésről és minden olyan témáról, amely az emberi faj erőszakosságát mutatja be.

Az egyik legérdekesebb téma ezen belül annak a Baumkircher lovagnak az esete, aki III. Frigyes császár bizalmasa volt, és akitől sérthetetlenséget kapott. Ugyancsak a császár adott neki engedélyt 1462-ben Schlaining megalapítására. 1471-ben azonban Baumkircher lovagot a császár utasítására Grazban tőrbe csalták, elfogták és meghallgatás, valamint tárgyalás nélkül kivégezték.

A kiállítás azt mutatja be, hogy milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy a német-római császár kegyeltjéből a birodalom ellensége lett és úgy ítélték el, hogy nem adatott meg neki a védekezés joga.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás
Andreas Baumkircher kivégzése

Az öregtorony fala néhol 5 méter vastag és nem belső létrán, vagy lépcsőn lehet a szinteket megmászni, hanem a szintek közötti lépcsősor a külső falba van építve. Ebből adódóan meglehetősen szűk és alacsony a járat.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

Azonnal felderengett előttem az egri minaret rémképe, ahol mázsán felüli 2 méteres ember lévén az utolsó szakaszon meg kellett küzdenem a feljutással. Kb. úgy ment, mint amikor a borosüvegből húzzák ki a dugót. Ahogy felfelé küzdöttem magam, gondolatban elképzeltem, hogy a jó francba fognak a tűzoltók kibontani, ha beszorulok.

A szalónaki öregtorony lépcsője azonban tágasabb volt egy kicsit, így minden probléma nélkül felértünk a tetejére, ahonnan az elénk táruló panoráma kárpótolt mindenért.

Burgenland Szalónak vár vártúra várkastély kirándulás

Szalónak várának felkeresése nagyszerű családi program akár úgy, hogy kevesebb időnk van és csak ide látogatunk el, akár egy burgenlandi vártúra egyik állomásaként. 

A vár honlapja: www.stadtschlaining.at

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

0 Tovább

Giga várrom Ausztriában. 

Idén nyáron a családdal elhatároztuk, hogy Ocskay László kuruc brigadéros nyomán labanc földre kalandozunk és gyors rajtaütésekkel beveszünk néhány várat, melyek régen magyar kézen voltak, most azonban Ausztriához tartoznak.

Burgenlandi hadjáratunk során Lánzsér (németül Landsee) várának megtalálása nem tartozott az egyszerű kategóriába. Nem azért, mintha rejtőzködő kis váracska lenne, hanem mert nem láttuk a fától az erdőt. Pedig Ocskayval ellentétben nekünk navigációnk is volt.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás
Légifotó Lánzsér váráról / forrás: https://www.burgenland.info.hu

Az S51-es autópályáról Sopronszentmártonnál lekanyarodva elhagytuk Neudorf bei Landsee települést, majd pár km-rel később beértünk Lánzsérra, de bárhogy meresztettük a szemünket, sem hegyormon feltűnő romokat, sem Burg feliratú útjelző táblát nem láttunk. A kis falu végére érve megfordultunk és még lassabban visszacsorogtunk a településen, de megint semmi.

Kétségbeesésünkben arra jutottunk, hogy „nyelvet” kell fogni a helyiek közül és kivallatni a vár pontos feltalálási helye felől. Ez sem ment azonban könnyen, mivel hétköznap délelőtt olyan volt, mintha atomcsapás érte volna a sógorokat. A takaros kis falu utcái teljesen kihaltak.

Végül azonban a megfelelő informátor felkutatására tett erőfeszítéseinket siker koronázta egy helybeli idős bácsi személyében, aki a kuplung indokolatlan égetésével hívta fel magára a figyelmünket, ahogy próbált éppen az udvarára beállni. Miután a kuplung megmenekült és a fogaskerék fogait is megszámoltuk, – hiánytalanul megvoltak – az öreg készségesen felvilágosított, hogy eljöttünk a vár mellett, mivel az Lánzsér és Neudorf között van, a hozzá vezető bekötőutat tábla jelzi.

Az információ birtokában elhajtottunk a megadott irányba és most már meg is találtuk azt a kisméretű tájékoztató táblát, ami egy földút felé mutatott a hegy irányába, és amelyet amúgy egy faág takart. Mint később kiderült, a tábla fordított arányban állt a várral- már ami a méretét illeti. 

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

A murvás, enyhén emelkedő úton talán egy km-t sem kellett menni, amikor egy ligetes rétre értünk, ahol a fák között megláttunk egy alacsonyabb falrészt és a vár kapuját. A kapun belül egy kis büfében ajándéktárgyakat és belépőt árultak, némi harapnivaló és üdítők társaságában.

A helyszínen rájöttünk, hogy a várat miért nem vettük észre messziről. Mivel 1790-es leégése óta sorsára hagyták, egész területét benőtte az erdő, jórészt takarva a falakat.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

És bár a portya során nem mi sarcoltuk meg a helyieket, hanem belépő formájában ők minket, azért boldogok voltunk, mert az ár nagyon jutányos volt: a felnőtt biléta 3,5 a gyermek 2 Euróba került.

Ahogy beléptünk a kapun, egyik ámulatból estem a másikba. Egy óriási, romjaiban is lenyűgöző erődrendszer bontakozott ki előttünk hatalmas vastag falakkal, árkokkal, sáncokkal. Mint később a leírásokból megtudtam, a rom Nyugat-Magyarország legnagyobb vára volt egykoron és Közép-Európában is az élmezőnybe tartozott. Szerintem  ugyan méret ügyben a helyiek elfogultak a várukkal szemben, de kétségtelen, hogy méretes romról van szó.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

A lakótornyot 3 fal és 2 árok veszi körül. A vár közepén található toronyhoz ebből adódóan 3 kapun át juthatunk. Az első és a második kapu, illetve falak között mély várárok húzódik, melyen kőpillérekre épült hídon kelhetünk át a külső várból a belsőbe.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

Az 5 emeletes lakótorony impozáns méretű, van olyan fala, amelyik 10 méternél is vastagabb. A toronyhoz gótikus lakószárny csatlakozott. Csak a lakószárnyba belépve lett előttünk is világos, hogy a toronyba fel lehet menni, ahonnan fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé minden irányban.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás
Kilátás az öregtoronyból

A vár elődje 1173-ban épült, azonban a virágkorát a XVII. században élte, amikor is 1624-ben az Eszterházy család birtokába került.

Eszterházy Miklós a magyar történelem jeles alakja, aki nemcsak kiváló politikus volt, hanem nagyszerű hadvezér, igazi törökverő. Egy dologhoz azonban nagyon értett, ez pedig a piszkosul gazdag és legfőképpen özvegyen maradt asszonyok szívének rabul ejtése volt. Ha a mai magyar viszonyokban pénzes pasira vadászó celebnőknek lennének történelmi ismereteik, akkor úgy kutatnák nemes elődünk hódításainak titkát, mint kalandorok a Szent Grálét.

Az egyébként is vagyonos Eszterházy Miklós ugyanis előbb mentorának, Mágóchy Ferenc kassai főkapitánynak a gazdag özvegyét, Dersffy Orsolyát vette el, akinek révén a leggazdagabb magyarországi főurak közé került. Feleségének halálát követően 1624-ben Thurzó Imre özvegyét, Nyáry Krisztinát vette nőül, akinek hozománya révén már európai szinten is jelentős vagyonra tett szert.

Eszterházy Miklós azonnal jelentősen megerősítette és átépítette a várat, amely így komoly erődítménnyé vált. A régi, kis vár 1624 és 1668 között épült át, azonban már 1620-ban is hiába ostromolta Bethlen Gábor, nem tudta bevenni.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

Igazán nagy ostromban nem volt része Lánzsérnak, amiben szerepe lehetett a jelentős erősítésnek is.

A korabeli hadvezérek nem voltak oktondiak. Kisebb sereg meg sem próbálkozott a bevételével, de még a törökök is úgy ítélték meg, hogy a vár bevételére túl sok erőforrást emésztene fel, így inkább békén hagyták. Ebből adódóan menedékvár volt, ahova az ellenség elől a környező lakosság biztonságba húzódhatott.

A Rákóczi szabadságharc idején osztrák katonák szállták meg Lánzsért, amikor 1707 nyarán felrobbant a lőportorony. A balesetet követően még helyreállították a várat, azonban a XVIII. század végén egy tűzvész elpusztította, csak a falak maradtak meg. Ezt követően a romot magára hagyták, mivel hadászati jelentősége megszűnt.

A vár jelenleg is az Eszterházy család birtokában van. Felújítása méreténél, állapotánál fogva valószínűleg horribilis összegeket emésztene fel, azonban látszik a romon, hogy van gazdája, az állagmegóvásra figyelnek és a környezete is rendezett. A vár területén információs táblák vannak elhelyezve, melyeken van magyar nyelvű felirat.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás

Lánzsér várának romjai nagyon hasonlóak a magyarországi várromokhoz, azonban egyvalamiben messze előttünk járnak az osztrákok. A középső várudvaron kifogástalan állapotú vizesblokk áll a túrázók rendelkezésére, amely nemcsak tiszta, hanem abból a papír, a kézmosó és a fertőtlenítő sincs kifogyva. De még a víz is folyik, ami tényleg nagy mutatvány, mivel a rom elég távol van a környező településektől, nem mellesleg a hegy tetején.

vártúra rom várrom vár Burgenland kirándulás
A mosdó épülete

Az előző blogomat úgy fejeztem be, hogy Fraknó az a vár, ahova minden magyarnak el kell jutni, hiszen annyi történelmi hagyaték, látnivaló van benne, amit vétek lenne kihagyni. Nos, ha már ott járnak, menjenek el Lánzsérra, amely közel van és ugyan csak rom, de megtekintése óriási élményt jelent. A vár egyébként Soprontól 35, Kőszegtől 37, Fraknótól 28 km-re található.

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

0 Tovább

Fraknó. A vár, ahova minden magyarnak el kell jutni!

Nem kifejezetten szépirodalmi, ámde csodálkozó kifejezés hagyta el a számat, amikor 2017 nyarán Ausztriában az S51-es autóútról lekanyarodtam Forchtenstein (magyar nevén Fraknó) főutcájára és a kisváros felett magasodó dombon először megláttam Fraknó várát.

Egészen egyszerűen csodálatos volt, erőt sugárzó.

vártúra kirándulás várak Burgenland
Fraknó vára távolból

A fantáziámat nem annyira a várkastélyok mozgatják meg, hanem inkább azok a várak, amelyek zordon sziklaormok tetején óriási falaik révén élték túl a történelem viharait és építésük során a funkcionalitás előrébb való volt a szépségnél.

Fraknó azonban egyesíti a várak minden erényét: egyedülálló természeti környezetben található és amellett hogy szép, látszik rajta az erő. Igencsak fel kellett kötnie a gatyáját annak, akiben felmerült az a nem kellően megalapozott, kósza gondolat, hogy elfoglalja a várat. Nem is sikerült az soha, senkinek. Persze mások is úgy vélhették, mint én, és nem is sokan próbálkoztak vele.

vártúra kirándulás várak Burgenland

A vár közvetlenül a határ osztrák oldalán található Soprontól 36, Kőszegtől 50 km-re. Mivel kis távolságról beszélünk, ha csak ide megyünk, nem éri meg osztrák autópálya matricát vásárolni, hiszen csak néhány percet nyernénk a pálya használatával. Ellenben ha több napig kalandozunk Burgenlandban, vagy több látnivalót is útba ejtenénk, akkor érdemes fizetni az úthasználatért, hiszen az nem mondható drágának. Egy 10 napos matrica mindössze 3.300 Ft-ba kerül.

vártúra kirándulás várak Burgenland
Forchtenstein település a várból

A szokásos módon steril, rendezett és patikatisztaságú kisvárosból induló hibátlan szerpentinen lehet a várhoz felkapaszkodni. Ha mazochisták vagyunk, és verejtékben úszva akarjuk tölteni az egész napot, akkor nekivághatunk gyalog is az emelkedőnek.

Közvetlenül a vár alatt azonban ingyenesen használható, de kisebb befogadóképességű parkoló fogadja a vendégeket. A buszoknak és azoknak a látogatóknak, akinek az autói nem férnek el itt, a szerpentinen kell még egy kunkort menni és ott nagyobb parkolót találnak.

vártúra kirándulás várak Burgenland
A parkoló felőli oldal

Mivel engem hajtott a felfedezés vágya, kis családomat korán reggel kiugrasztottam az ágyból és arra biztattam, hogy egy hajnali kurucos rohammal csináljuk meg a lehetetlent: foglaljuk vissza az erősséget a labancoktól. A lelkesedés okán korán meg is érkeztünk a várhoz, ahol azonban hamar alábbhagyott a harci kedvem, amikor a kapun megláttam, hogy a várat még a nyári időszakban is csak 10:00 órakor nyitják ki.

Hamarabb értünk oda, mint a személyzet!

Nem elég, hogy szarvashibát vétettem mert nem néztem meg a nyitvatartási időt a neten, cserébe egész nap szembe kellett néznem a családom rosszalló tekintetével, amely minden pillanatban azt sugározta felém, hogy „Ügyes vagy! Ezért keltünk ma hajnalban, amikor pihenhettünk volna!”

vártúra kirándulás várak Burgenland
A vár bejárata

A várárkon átívelő, hatalmas kőpilléreken nyugvó széles híd parkoló felőli ajtaja azonban nyitva volt és a híd másik oldalán, a bejárati kapu is tárva-nyitva állt. Függetlenül attól, hogy messze volt még a hivatalos nyitás, az udvarra be tudtunk menni és tájékozódtunk az árakról, lehetőségekről.

vártúra kirándulás várak Burgenland

A vár látogatását az üzemeltető 3 részre osztotta. A Hősök – kincsek – zsákmányok kiállítást és az udvart bárki megtekintheti idegenvezetés nélkül is a nyitvatartási időben.

Az Eszterházy kincstár és a Fegyvergyűjtemény azonban szigorúan csak idegenvezetéssel, a megadott időpontokban tekinthető meg. Magyar nyelven kétszer indul várvezetés évszakonként változó időpontokban, délelőtt, illetve kora délután. Mindkét idegenvezetős kiállításra külön jegyet kell váltani, azonban figyelnek arra, hogy amikor az egyiknek tárlatvezetésnek vége van, csak akkor kezdődjön a másik, hogy minden vendég láthassa az összes kiállítást. A jegyárak az átlag magyarnak húzósnak tűnhetnek, de a látottak alapján bőven megéri.

A vár Európában is páratlan gyűjteményt rejt magában, melyet az Eszterházy család halmozott fel az elmúlt évszázadokban. Már a bejárati kapunál számtalan lándzsát találunk a falakon, vélhetően ezeknek egyszerűen már nem jutott hely a tárlókban.

A felső várhoz vezető dufart alatt óriási ostromágyúk sorakoznak egymás után.

vártúra kirándulás várak Burgenland

Az önállóan is bejárható kiállításon megnézhetjük többek között az Eszterházy család galériáját. A számtalan festmény közül az egyik különös figyelmet érdemel. A mű Vlad Tepes vajdát alias Drakulát ábrázolja, akit az Eszterházyak az ősök között tartanak számon. A portré azért különösen érdekes, mert ez Vlad Tepes leghitelesebb és mindenki által ismert ábrázolásának az eredetije.

vártúra kirándulás várak Burgenland

A másik, ősként számon tartott figura pedig nem más, mint Attila, a hunok fejedelme. Ezen a ponton álltam meg egy kicsit és gondolkodtam el arról, hogy tollas-e a hátam. Mert az még talán hihető, hogy a jó öreg Vlad szegről-végről rokon volt, de inkább csak az lehet, hogy nemeseink is szerettek igazi celebeket felvonultatni az ősök sorában. Attilának azonban alighanem annyi köze van az Eszterházyakhoz, mint nekem….

vártúra kirándulás várak Burgenland
Eszterházy Miklós (1583-1645) aki a későbbi óriási vagyont megalapozta

A képeken kívül találhatunk itt vadászati kiállítást, számtalan használati tárgyat és bepillantást nyerhetünk a korabeli magyar főúri barokk enteriőrbe.

Az én szívemet azonban leginkább a fegyverkiállítás dobogtatta meg, amelyről a helyi tárlatvezetőtől megtudtuk, hogy Európában a második legnagyobb. És ez magántulajdon, amitől csak picivel nagyobb a német állami gyűjtemény. Én pedig ezen információk hallatán rögtön kihúztam magam, hogy a fene egye meg, ilyen se a franciáknak, de az istenverte angoloknak sincs, pedig nekik gyarmatbirodalmuk is volt.

vártúra kirándulás várak Burgenland

Az Eszterházyak köztudottan császárhoz hű főurak voltak, akik igazából az 1600-as években emelkedtek fel, akkor váltak európai szinten is jelentős vagyonnal rendelkező dinasztiává. Ennél fogva a Habsburg család oldalán részt vettek mindenféle háborúban, ahonnan a kornak megfelelően zsákmánnyal tértek haza.

Ez alapozta meg a mai mesés gyűjteményt. A falakon, a tárlókban és egyáltalán a termekben nemzet szerint csoportosítva találjuk meg a zsákmányolt felszerelést. Van itt töröktől, franciáktól, poroszoktól zsákmányolt fegyver, sátor, sisak, ruházat és mindenféle felszerelési tárgy.

A zsákmányolt értékeken kívül termeket töltenek meg az Eszterházy huszárok felszerelési tárgyai.

vártúra kirándulás várak Burgenland

Az öregtoronyban sok ezer lőfegyver található a szakállas puskáktól kezdve egészen a XX. századi fegyverekig bezáróan. A legalsó szinten mindenféle méretű ágyút, és azok tartozékait lehet megnézni.

vártúra kirándulás várak Burgenland

A kincstár csalódást okozhat annak, aki olyan tárgyakra asszociál a kincs szó hallatán, mint amilyet éppenséggel Esztergomban láthatunk a Bazilika hasonló gyűjteményében. Fraknóban sok olyan tárgy van, amit ma megmosolygunk azért, mert az 1600-as években ezeket szupertitkos helyen jobban védték, mint ma a nemzet (nem létező) aranytartalékát.

Eredeti, csodaszép faragott tárlókban láthatunk kitömött egzotikus állatokat, zenélő dobozokat, elefántcsont hajót, sakk készletet, felhúzható táncoló bábut és néger babát is.

Elképzelem, hogy a korabeli főúri atyafiak mutogatták a néger babákat egymásnak nagy titokban, hogy te jóságos ég, ilyen fura teremtménye is van az Úrnak? Kormos ez, odakozmált, vagy így született?

Természetesen azért értékben is felbecsülhetetlen kincsekről van szó, hiszen a tárgyak jelentős része elefántagyarból, teknőspáncélból és nemesfémekből készült.

A kincstár melletti épületszárnyban a családi birtok teljes könyvelése megtalálható több száz évre visszamenőleg.

Említést érdemel még a palotaszárny belső udvara, mely teljes egészében freskókkal borított, a festmények pedig a császárokat ábrázolják. A falakat nem túl régen restaurálták, így a négyből két fal teljes pompájában látható. Az időjárástól üveglapok védik a felújított műveket.

vártúra kirándulás várak Burgenland

Külön kiemelném azt a magyar koronázási zászlót, amely a legrégebbi eredetiben megmaradt ilyen tárgyunk. A zászlót Eszterházy Miklós tartotta 1618 július 1-én II. Ferdinánd császár, valamint magyar és cseh király koronázása alkalmával. A lobogó hatalmas méretű, világoskék színű, rajta a ma használt Kossuth címerhez megszólalásig hasonló címerrel.

A tárlatvezetőktől megtudtuk azt is, hogy az Eszterházyak megrendelésére az 1600-as években jelentősen átépítették a várat, ekkor nyerte el a mai alakját és azóta is változatlan. A hazai várainknál sajnos nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy az utolsó sarokvasat és ajtót is 1660 előtt építették be.

vártúra kirándulás várak Burgenland

A várvezetés végén az udvaron meghallgathatjuk, amint a kútba dobott kavics hosszú-hosszú másodpercek után csobban csak a több, mint 100 m mélyen lévő vízbe.

vártúra kirándulás várak Burgenland

Visszatérve a bejárathoz a kis ajándékboltban emléktárgyak vásárlására nyílik lehetőség. A bejárattól nem messze a külső vár udvarán található a mosdó, amely természetesen a sógoroknál megszokott módon makulátlanul tiszta, illatos. Külön fizetni a mosdó használatáért nem kell. Arra viszont felhívnám a várba látogatók figyelmét, hogy a tárlatvezetések tovább tartanak egy óránál.

A felbecsülhetetlen értékek miatt, ahogy egyik szobából megyünk a másikba, a tárlatvezetők gondosan nyitnak és zárnak minden ajtót. Így aztán hiába a kulturált mellékhelyiség, ha oda csak a kiállítás megtekintését követően tudunk kijutni. Ergo: ha nem akarunk magunk után csíkot húzni, gyomorrontással bele se kezdjünk.

A várat, valamint a benne található gigantikus gyűjteményt az Eszterházy család által létrehozott alapítvány kezeli és tartja fenn. A vár és a benne található tárgyak a magyar történelmi örökség részét képezik, ezért igazán figyelemre méltó az, ahogyan az alapítvány gondozza és őrzi azt. Természetes, hogy minden feliratozva van magyarul is, illetve a személyzet szinte minden tagja beszél a nyelvünkön. Úgy érezhetjük, hogy ez leginkább nekünk, értünk van.

Véleményem szerint Fraknó vára olyan hely, ahova minden magyar embernek életében egyszer el kellene zarándokolni.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is.

A vár oldala: www.esterhazy.at

0 Tovább

castlerocker

blogavatar

Magyarország a térdig érő várak országa, ahol a romoknak igazán gazdag múltja van, de a történelem jórészt megfosztott minket, utódokat attól, hogy ezeket a büszke építményeket eredeti állapotukban a saját szemünkkel láthassuk.

Utolsó kommentek