A Selmecbánya belvárosában található Óvárat a kényszer szülte, mivel a város lakói a XVI. században az egyre északabbra terjeszkedő törökök ellen védtelennek érezték magukat. Megszületett hát a döntés, hogy a város közepén román stílusban épült, majd a gótika jegyében átalakított 3 hajós bazilikát teljesen átszabják, és abból jól védhető várat kerekítenek, amely vész esetén menedéket jelenthet.

Az Óvár tornyai a város felett, középen a harangtoronnyá alakított egykori kaputorony.

Az átépítés története

Az eredeti Szűz Mária plébániatemplomot a város német ajkú lakossága emelte a XIII. században. A három hajós, román stílusú bazilika toronnyal is rendelkezett.

Átalakítás előtti állapot

A templom közelében, attól délre emeltek egy körtemplomot, a Szent Mihály rotundát, amelyet elsősorban ravatalozóként használtak, később pedig ossariumként (csontok tárolására alkalmas helyként) is szolgált.

A templomot 1442-ben tűzvész sújtotta, 1443-ban pedig földrengés rongálta meg.

A huszita időket követően Mátyás kedvezményekkel látta el a várost, hogy a gazdasága magához térjen. A gyarapodó városi lakosság 1497 és 1515 között a templomot gótikus stílusban felújította. Alig múlt el azonban néhány évtized, és a Budát is elfoglaló törökök egyre közelebb kerültek Selmechez. Természetes, hogy a város lakóit ez a hirtelen szomszédság mindinkább feszélyezte. 

A városi vezetők tisztában voltak azzal, hogy a települést övező városfalak még egy portyázó akindzsi csapatnak sem tudnának ellenállni, nem még egy janicsárokból és szpáhikból álló reguláris szultáni seregnek. 

Ezért határozták el az éppen felújított robosztus templom városi erődítéssé alakítását. Az átalakítás 1546 és 1559 között meglehetősen drasztikus lépések sorozatából állt. Ennek során beomlasztották a főhajó boltozatos mennyezetét, a mellékhajók belső falait pedig megvastagították és magasabbra építették. Így létrejött egy nyitott belső udvar, a mellékhajók és a szentély esetében pedig emeleteket alakítottak ki.

A belső vár átalakított udvara. Az emelet magasságában jól látható a régi boltozatos mennyezet íve. 

A nagyméretű, csúcsíves, gótikus ablakokat befalazták és a helyükön lőréseket hagytak csupán. A földszinten volt a fegyvertár, a konyha és a raktárak, az első emeleten pedig a várat védő katonákat szállásolták el (kb. 50-60 fő). Az így kapott, nagyon magas falakkal rendelkező, téglalap alakú belső vár négy sarkára kisméretű őrtornyokat építettek.

A belső vár sarkaira épített egyik őrtorony.

Miután ezzel elkészültek, a belső várat egy szabálytalan alakú kőfallal vették körül, amelyet kör, és négyzet alaprajzú tornyokkal erősítettek meg. A külső vár azért is szabálytalan alaprajzú és különböző formájú bástyákkal tagolt, mivel a belső várhoz hasonlóan itt is felhasználtak minden, a közelben már meglévő masszív épületet, amelyeket tovább erősítettek és falakkal kötötték őket össze.

Jól látható, hogy a belső vár egykor templom volt.

Selmec

(németül Schemnitz, szlovákul Banska Stiavnica) a magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt. A település a Selmeci-hegység völgykatlanában fekszik, festői környezetben. Eredetéről azt tartják, hogy egy Sebenitz nevű pásztor két gyíknak köszönhetően találta meg a gazdag arany- és ezüstlelőhelyeket az Óhegy lábánál. A monda szerint a pásztor egy arany, és egy ezüst színű gyíkot látott a kövek alól kibújni. A köveket felemelve, azok alatt ezüstöt és aranyat talált.

A tatárjárást követően IV. Béla szabad királyi városi rangra emelte, majd az elpusztult lakosság helyére bajor és szász bányászokat telepített be. Ebben az időben Magyarország legfontosabb nemesfémbányái (legfőképpen ezüst) voltak itt. Fénykorát a XV-XVIII. században élte, amikor a magyar királyság egyik legjelentősebb városa volt. 1783-ben a maga 23.192 lakosával Pozsony és Debrecen után az ország harmadik legnépesebb városa volt, de egyes feljegyzések szerint korábban rendelkezett közel 40 000 lakosal is.

Selmecbánya jelenleg alig 10.000 lelket számlál, ami azzal magyarázható, hogy földrajzilag nehezen megközelíthető helyen fekszik, a fő közlekedési útvonalaktól messze van, ezért a bányák bezárását követően az ipar nem tudott megragadni benne.

Fontos megjegyezni, hogy 1627-ben a világon itt alkalmaztak először puskaport a bányászat során.

Selmeci bányák egy 1726-os metszeten

Megközelítése

Az óvár a belváros fölé magasodó dombon fekszik, de nem annak legmagasabb pontján, pedig stratégiailag nyilván az lenne indokolt. A bevezetőből azonban már tudjuk, hogy az eredeti épület templomnak készült és nem a védelmi jellege volt a legfontosabb.

A vár két irányból közelíthető meg. A Radniche námestie (tér) irányából egy gyalogos szerpentinen, vagy a Starozámocká utca felől autóval. Ez utóbbi egy nagyon szűk kis zsákutca, amelynek vége a vár bejáratánál van. Itt 8-10 autó számára alakítottak ki parkolóhelyet.

Az Óvár a Starozamocká utca felől, háttérben a harangtorony. 

Mivel a selmeciek legnagyobb félelme soha nem vált valóra és a vár egyetlen ostromot sem élt meg, teljesen ép állapotban maradt ránk.

Az erődítménnyé alakított templomnak két bejárata van egymás mellett. Az egyik a gyalogosok, a másik a lovasok és szekerek számára. A város felé, vagyis délre néző kapu előtt egykor mély szárazárok húzódott, aminek napjainkra nyoma sem maradt. A híd emelőszerkezetének a maradványai ellenben a mai napig láthatók.

A vár gyalogos, és lovas kapuja 

A vár téli időszakban 8 órától 16 óráig van nyitva.

Az Óvár napjainkban

A gyalogos bejárón keresztül lehet az udvarra jutni, ahol rögtön elénk tornyosul a belső vár magas, masszív tömbje. A külső vár falai, illetve a bástyák vakoltak és meszeléssel vannak ellátva, belső oldalukon pedig teljesen körbe fából készült fedett gyilokjáró húzódik. Annak ellenére, hogy a faszerkezet épnek tűnt, a feljutást mindenhol táblával tiltották, melynek oka vélhetően a fagyos idővel magyarázható és a balesetek elkerülését célozta.

Jobbra a belső vár épülete, középen a Himmelreich bástya, a kép bal szélén pedig a Szent Mihály rotunda. 

A várban Szlovákiában nem meglepő módon magyar feliratozás nincs, de a pénztárnál kaptunk egy viszonylag részletes, használható laminált magyar nyelvű útmutatót, melyet kifelé természetesen visszaadtunk.

A bejárattól balra nyílik az ovális alakú középkori ravatalozó kápolna, melynek föld alatti üregeiben a templom kertjében korábban eltemetett emberek még jó állapotban lévő csontjait tárolták. A föld alatti kamrákban több, mint 4 méter magasságban halmozódtak fel csontok, amelyeket a XX. század elején szállítottak el szénás szekerekkel, hogy azokat máshol elássák. Az épületrendszer erődítménnyé alakítása során jelentősen megváltozott a kápolna képe is, mivel ahhoz egy rondellát toldottak kifelé, amelyről a bejárat előtti területet tudták ágyútűz alatt tartani. Az egykori körtemplom belsejében nagyon halványan jelenleg is láthatók az régi, középkori freskók.

A rotunda belsejének megmaradt freskói
A kaput védő rondella ágyúnyílásából a bejárat előtti tér

A rondellából egy belső ajtón át lehet az egykori őrtoronyba jutni, ami ma teljesen úgy néz ki, mint egy barokk templomtorony. Nem volt ez mindig így, hiszen egykor ez volt a bejáratot védő torony és az aljából nyílt a kapu. Az alsó szinten 1482-es évszám szerepel. További két emelettel a XVI. században toldották meg, így alakult ki a ma látható templomtorony-forma. Az első emeleten toronyóra-szerkezetek és a szerkezet mozgatásához használt korabeli súlyok vannak kiállítva. A lépcsőkön felmászva a torony tetejéből, a harangok mellől csodás panoráma nyílik a város felé.

Selmecbánya belvárosa a harangtoronyból

A padlástérben két kisebb és egy óriási méretű harang van, melynek a kötelét előrelátó módon feldobták egy magas gerendára, nehogy valakinek eszébe jusson megkongatni azt.

Az északi torony, előtérben a Honvéd szoborral 

Az északi nagy torony belsejében nagyon látványos kiállítás keretében mutatják be a selmeci kovácsok tevékenységét. A város ugyanis az itt bányászott ezüstön kívül e mesterség révén is komoly hírnevet szerzett. A hagyományos kovácstermékeken kívül készítettek itt nagyon komoly zárakat, késeket, fejszéket, illetve olyan kifinomult eszközöket is, mint ollók és bélyegzők. A torony tövében igazán míves kovácsoltvas síremlékekből kaphatunk ízelítőt. 

Kovácsoltvas síremlékek

Az udvar északi oldalán található a Honvéd szobor, melyet a selmecbányai lakosok 1899-ben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állíttattak. A szobor eredetileg a városban, egy tárna előtt állt, de a múlt század 30-as éveiben áthelyezték a várudvarra.

Az északi nagy torony és a nyugati rondella között, a várfal tövében helyezkedik el a kút, amelyet egy víz alatti forrás táplál és folyamatosan 9-10 méternyi vízoszlop van benne. Kicsivel a víz szintje alatt, a várudvartól 18 méter mélyen egy alagút nyílik a kútból. A titkos alagút használatával szorongatott helyzetben a védők kimenekülhettek a várból.  Ehhez csak azt kellett tenni, hogy kimeregettek a vízből annyit, hogy a járat szárazra kerüljön és használni tudják. Miután kijutottak, a forrás lassan visszatáplálta a vizet, így zárva el az utat az esetleges üldözők elől.

A menekülőjáratot rejtő kút

A külső vár jellegzetes, négyszög alaprajzú bástyája a Himmelreich torony. Az épület eredetileg a templomszolga lakásának épült, az erődítéskor pedig falait megvastagították, megmagasították, és multifunkciós börtönné alakították, amelyhez kínzókamra is tartozott. Az épületben nem csak a bűnözőket helyezték el, hanem mintegy előrevetítve a közveszélyes munkakerülés intézményét, a munkával elégedetlen, munkakerülő, valamint a lázongó bányászok is bizton számíthattak a hely vendégszeretetére. A bányászok adták a bástya elnevezését is, a Himmelreich ugyanis menyországot jelent, mivel aki ide bekerült, fel is hagyott minden reménnyel…

A börtönként szolgáló Himmelreich bástya

A cellákban az olyan általános és hagyományos kiállítási tárgyakon kívül mint a deres, kaloda, béklyó, az egykori bebörtönzöttek számára nem túl biztató jövőképet előrevetítő tőke és pallos is megjelenik.

A belső várba az épület nyugati oldalán lehet bejutni. A keleti homlokzaton egyértelműen látszanak az egykori templombelső boltozatos tetejének nyomai. Látogatásunk alkalmával csak az alsó szint helyiségeinek egy része volt nyitva, ahol kőtár található, illetve a korábban a szentháromság emlékművet díszítő barokk szobrokat állították ki. 

Az egyik helyiségben részben kibontották az egykori gótikus ablakot, melyet az erődítési munkálatok során falaztak be.

Befalazott egykori ablak

A belső várnak mind a négy sarkán kisméretű őrtorony van, ahova sajnos nem tudtunk felmenni. A bejárattól nézve a jobb hátsó sarokban egy nagyon szép, sokszögű, csavart csigalépcső vezet a magasba, mely egykor a templom halotti harangjához vitt. Bízva abban, hogy fent valami panorámás kilátás vár, megmásztuk a 90 lépcsőfokot. Az előző napi kimerítő, Kálvária dombon tett látogatásunkat követően sem én nem voltam felhőtlenül boldog, sem pedig az általam sűrűn emlegetett szentek, amikor az út végén egy zárt ajtó fogadott.

Rekonstrukciós rajz

Végezetül meg kell említenem, hogy a vár udvarán, a bejárat mellett található, kívülről deszkatákolmánynak tűnő épületben teljesen kultúrált és tiszta mosdó áll a látogatók rendelkezésére meleg vízzel. 

Selmecbánya Óvára igazán egyedi épület, mindenképpen érdemes felkeresni. A város középkori jellege, közterületei igazán hangulatosak, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség részét képezi.  

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg mással is!