Magyarország középkori erődítményekben talán leggazdagabb vidéke a Zempléni-hegység, ahol mindenki megtalálhatja a számtalan vár közül a neki valót. Van itt minden: csaknem teljesen felújított, lerombolt, viszonylagos épségben maradt, és olyan vár is, melynek csak a helyét ismerjük. Az egyikről szinte mindent tudunk, a másikról alig valamit.

A várak neveire kattintva részletesebb leírás érhető el.

Füzér 

Jelenleg a zempléni várak zászlóshajója, amelyről mindenki hallott már a közelmúltban annak kapcsán, hogy a várromot szinte teljesen felújították. Az utolsó ütem még hátra van, ha az is megvalósul, akkor egy teljesen rekonstruált várról beszélhetünk majd, mely ugyan sok vitát szított, egy dolog azonban tény: a felújítás óta tömegek látogatják, ami egyértelműen előnyére vált az itt élőknek.

Füzér az egyik legrégebbi kővárunk, ahol egy évig a koronát is őrizték.

Így nézett ki a vár eredetileg. Forrás: Pazirik Kft. 

Regéc

A személyes kedvencem, mely az utóbbi években Füzérhez hasonlóan látványos átalakuláson ment keresztül. Teljesen újjáépítették az öregtornyot, a hozzá kapcsolódó ágyútornyot, valamint a falak egy részét. A tervek szerint a jövőben megújul az egyik palotaszárny is. 

A vár többek között arról híres, hogy falai között nevelkedett gyermekkorában II. Rákóczi Ferenc, a későbbi fejedelem. 

Elméleti rekonstrukció. Forrás: Pazirik Kft.

Boldogkő

Abaúj és Zemplén határán található várunk viszonylagos épségben vészelte át az évszázadokat, mégis szükség volt jelentős felújítási és állagmegóvási munkálatok elvégzésére. Boldogkő különlegessége a szilka, amire épült.  Ennak déli oldalán található az a kilátó, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik mind a környezetre, mind a várra.

Kilátónak használt régi őrhely a sziklacsúcson  

Sárospatak

A legszebb magyar reneszánsz építészeti örökségként is ismert sárospataki várat viszonylag későn, az 1500-as években kezdte el építeni a Perényi család, hogy aztán a Rákócziak birtokközpontja legyen. 

Szerencs

A szerencsi huszárvár Zemplén legfiatalabb erődítménye, 1557-58 telén kezdte el építeni az akkori tokaji várkapitány, Némethi Ferenc. Fénykorát azonban az erdélyi fejedelem, Rákóczi Zsigmond korában élte, aki a vár melletti templomban nyugszik.

Sátoraljaújhely

A város mellett emelkedő Várhegyen található rom egy évtizede még a talajból sem emelkedett ki, annyira lepusztult. Hosszú évek munkájával azonban a régészek az erősség alapjait, valamint a megmaradt falait kiszabadították a törmelék takarásából és a ma oda látogató túrázó már el tudja képzelni, mekkora lehetett a vár valaha.

Komlóska

A Zemplén belsejében, a falu fölött magasodó Pusztavár tetőn található az ország egyik legérdekesebb várroma, melyet a tatárjárást követően építették, és alig 100 év múlva már elhagyottként jegyzőkönyvezték.

Így nézhetett ki Komlóska vára (akkori nevén Solymos)  eredetileg

Építési módja egyedülálló és különleges, rengeteg talányt hordoz magában a rom. Függetlenül attól, hogy 600 éve pusztítja a természet, elég jelentős falmaradványokat találunk a hegy tetején, a panoráma pedig lenyűgöző.

Tokaj

Tokaj a történelme során 3 várral is rendelkezett, ezek közül ma egy sem létezik. Az első két erődítménye a hegyen állhatott,  azok helyére a város utcái utalnak. (Óvár utca és Váradi utca)

Az általunk ismert tokaji vár azonban már a Tisza és a Bodrog torkolatához épült erődítmény volt, amely az ország legjelentősebb erősségei közé tartozott a XVI-XVII századokban. Jelenleg a Bodrog partján mindössze egy néhány méteres falszakasz jelöli az egykori Merítő bástya helyét.

A tokaji vár látható maradványa

Így nézhetett ki Tokaj a XVII. században

Szegi

A Bodrogkisfalud és Szegi település mellett emelkedő Várhegy tetején valamikor földvár állt, melynek nyomai a mai napig nagyon jól látszanak. A tetőt alkotó plató körül keresni sem kell a dupla árok- és sáncrendszer nyomait, hiszen azok sokszor 2 méternél is mélyebbek. A várat tudomásom szerint nem kutatta senki, így azt sem tudni, hogy a vár bronz-, vagy honfoglalás-kori.

Kilátás a Szegi Várhegyről

Szalánc

A Zemplén határán, Füzéről kőhajításnyira, de már Szlovákiában található Szalánc vára, melyen szinte folyamatosan zajlanak állagmegóvó munkálatok, de attól még egész évben ingyenesen látogatható.

Nagykövesd

Szintén a Zemplén tőszomszédságában, Szlovákiában találjuk Nagykövesd várát, mely Sátoraljaújhelytől 20 perc autózásnyira van.  A háromszög alaprajzú magán földesúri vár romos állapotú, de egyik sarka 3 emelet magasságig megmaradt, mely impozáns látványt nyújt.

Tállya

Kifejezetten kalandoroknak és elvakult vártúrázóknak ajánlott rom, hiszen a meredek Várhegyen lévő csekély maradványok alig látszanak ki a talajból és igazi dzsungel veszi őket körbe. Az egykor jelentős vár feltárását tudomásom szerint tervezik a szakemberek.